Chleb na zakwasie czy drożdżach? Cóż, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Obydwa rodzaje pieczywa mają swoje specyficzne cechy (zarówno zalety, jak i wady), dlatego też warto zastanowić się, jakie pieczywo będzie nam bardziej odpowiadać. Zostań z nami, jeśli chcesz otrzymać cenną dawkę wiedzy na ten temat!
Chleb drożdżowy jest wytwarzany w procesie szybkiej fermentacji drożdży z alkoholem. Wykonuje się go szybko, zwykle w ciągu kilku godzin. Jest on łatwy w przygotowaniu i ma delikatny smak. Chleb drożdżowy można wzbogacać różnymi dodatkami.
szybki proces wypieku. Chleb na drożdżach można przygotować w stosunkowo krótkim czasie (często w ciągu zaledwie 2-3 godzin);
chleb na drożdżach jest lekkostrawny, co może być sporą zaletą np. w przypadku osób borykających się z wrzodami żołądka;
pieczywo na drożdżach jest stosunkowo niskokaloryczne, co odgrywa ważną rolę z punktu widzenia tych, którzy chcą zadbać o swoją linię.
mniej korzyści zdrowotnych. W porównaniu do pieczywa na zakwasie chleb drożdżowy może zawierać mniej pożytecznych dla organizmu bakterii, a także błonnika oraz cennych składników odżywczych.
Chleb na zakwasie wytwarza się w oparciu o naturalną mieszankę zawierającą drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Proces fermentacji jest wprawdzie długotrwały, ale to właśnie wtedy nadaje się chlebowi charakterystyczny, kwaśny smak. Takie pieczywo cechuje się głębokim aromatem, lekką wilgocią i długotrwałą świeżością.
zdrowszy skład. Chleb na zakwasie ma bogatszy i korzystniejszy dla zdrowia skład, zawiera bowiem więcej witamin z grupy B, a także błonnika, beta-glukanu oraz innych substancji prozdrowotnych;
niski indeks glikemiczny. Chleb na zakwasie ma zazwyczaj niski indeks glikemiczny. A zatem, jest mniej prawdopodobne, że jego spożywanie spowoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi;
dłuższy okres przydatności. Dzięki kwasowi mlekowemu chleb na zakwasie dłużej zachowuje świeżość i jest mniej podatny na zepsucie;
wsparcie układu trawiennego: Bakterie kwasu mlekowego wspierają zdrową florę jelitową i pozytywnie wpływają na układ trawienny.
długi proces pieczenia. Proces fermentacji na zakwasie jest wolniejszy niż w przypadku drożdży;
trudniejszy proces produkcji. Przygotowanie chleba na zakwasie jest bardziej skomplikowane i wymaga umiejętności oraz doświadczenia;
pieczywo na zakwasie jest trudniejsze z punktu widzenia układu trawiennego. Chleb na zakwasie może być trudniejszy do strawienia niż chleb na drożdżach, co stanowi potencjalny problem z punktu widzenia osób ciepiących na różnego rodzaju problemy trawienne.
Zakwas czy drożdże? Otóż, zarówno chleb drożdżowy, jak i na zakwasie można łatwo wzbogacić różnymi składnikami, takimi jak na przykład nasiona słonecznika czy pestki dyni. Ciekawym rozwiązaniem jest również staropolski smalec z chrupiącymi skwarkami, który pozwala uzyskać interesujący smak.
Wybór między chlebem na zakwasie a chlebem drożdżowym to decyzja, której podjęcie powinno zależeć m.in. od naszych osobistych preferencji smakowych, czasu, jaki mamy na przygotowanie pieczywa, a także kwestii zdrowotnych.
Co ważne, takiego pieczywa nie trzeba robić samemu; chleb Magdy Gessler może okazać się rozwiązaniem problemu. Przykładowo, w ofercie jest dostępny chleb z mąki żytniej na zakwasie czy chleb na drożdżach. Pieczywo to smakuje równie pysznie, co domowe, a przy okazji można zaoszczędzić czas, jaki musielibyśmy poświęcić na przygotowanie chleba