Wegański grill - pomysły na wegańskie dodatki do grilla

Wegański grill - pomysły na wegańskie dodatki do grilla

Od kilku lat grill to nie tylko tłuste mięsa i kiełbasy, bo wielu ludzi wybiera grill bez mięsa. Wegańskie grillowanie nie jest trudne, zwłaszcza że sezon na grilla zbiega się z tym na warzywa i owoce. Jeśli dodać do tego wegańskie dodatki do grilla, które możecie kupić w sklepie Magdy Gessler, dostajecie przepis na pyszne i zdrowie potrawy.


Warzywa z grilla

Wegański grill to przede wszystkim warzywa. Prostym do przygotowania daniem są szaszłyki warzywne. Wystarczy pokroić w plastry: cukinię, ogórki i kolorową paprykę, a do tego dodać grzyby. Mogą to być kurki marynowane staropolskim zwyczajem z naszego sklepu.

Na grillu pięknie przyrumienią się również plastry bakłażana. Warto zamarynować je dzień wcześniej w ulubionych przyprawach. Smak bakłażana podbiją płatki czosnku lub olej sezamowy.

Do grillowanych warzyw sprawdzą się nasze wegańskie dodatki do grilla: musztarda prawdziwie ostra oraz domowy ajwar. Dla przełamania smaku polecamy ogórki kiszone Magdy Gessler.

Wegańskie burgery z grilla

Wegański grill to także pyszne burgery z dodatkami. Łagodne w smaku burgery z marchewki i ciecierzycy będą dobrze smakować z naszą konfiturą z borówki brusznicy. Nieco ostrzejsze burgery z buraka możecie podać z marynowanymi podgrzybkami.

Jeśli unikacie pieczywa, możecie zjeść burgery ze świeżą sałatką z warzyw sezonowych. Ciekawym dodatkiem będą również grillowane plastry ananasa lub kawałki gruszki.

Pożywnym daniem z grilla będzie także tofu. Można grillować je w plastrach lub jako dodatek do warzywnych szaszłyków. Szaszłyki z wędzonego tofu można też przekładać naszymi gruszkami marynowanymi w occie winnym lub jabłkowym.

Sosy do wegańskiego grilla

Potrawy z grilla prawie zawsze podaje się z dodatkiem sosów. Na naszych stołach pojawiają się ketchupy, sosy pomidorowe oraz te przygotowane na bazie jogurtów. Możecie wybrać gotowe sosy meksykańskie lub ketchupy, które mają bezpieczny dla wegan skład.

Pysznym dodatkiem do grilla będą również wegański sos tzatziki przygotowywany z tofu oraz sos czosnkowy na bazie wegańskiego jogurtu, który można zrobić w kilka minut.

Alternatywą dla nich jest przygotowanie domowej konfitury z czerwonej cebuli lub ketchupu z cukinii. To doskonałe dodatki do wielu wegańskich potraw, nie tylko tych przygotowywanych na grilla. Miłośnicy smacznej kuchni powinni mieć kilka słoiczków w domowej spiżarni.

Wspólne grillowanie ze znajomymi to czas spędzony na wartościowych rozmowach i próbowaniu przepysznych potraw. Zaproście przyjaciół na wegańskiego grilla i pokażcie im, że może być pyszną zabawą.