Tradycyjne potrawy wielkanocne - nie może ich zabraknąć na Twoim stole

Tradycyjne potrawy wielkanocne - nie może ich zabraknąć na Twoim stole

Tradycja Wielkanocy ściśle powiązana jest z tym potrawami. W chrześcijańskiej tradycji ogromne znaczenie ma symbolika, czego przykładem jest jajko.


Uznaje się je jako początek życia, jako nową nadzieję. Stąd trudno wyobrazić sobie wielkanocny koszyczek bez jak gotowanych na twardo, często w formie pisanek lub przynajmniej zabarwionych na żywy kolor. Dzielenie się jajkiem podczas wielkanocnego śniadania to początek kulinarnej uczty. Skromny, ale jakże obrazowy.

Koniec postu

Najważniejsze są gotowane jajka. Idealnie smakują w parze z domowym majonezem. Zwolennicy intensywniejszych wrażeń kulinarnych chętnie sięgną po jajka z chrzanem lub z ćwikłą. Obie przyprawy dobrze współgrają z wędlinami, także z białą kiełbasą. Na świątecznie udekorowanym stole nie może zabraknąć porządnego chleba – żytni na prawdziwym zakwasie będzie znacznie lepszy od kajzerek czy chleba baltonowskiego. Chleb na zakwasie to chrupiąca skórka, pachnący i nieco wilgotny miąższ oraz mnóstwo zdrowia, czyli minerałów zawartych w mące pełnoziarnistej. Do kanapek z wiejskim chlebem pasują nie tylko wędliny i pasztety. Pasta jajeczna z wiejskich jaj, wzbogacona świeżutkim szczypiorkiem, czy jajko faszerowane po staropolsku lub z szynką idealnie pasują jako uzupełnienie śniadania wielkanocnego.

Obiad wielkanocny

Dla wielu osób podstawą obiadu jest zupa. W wielkanocną tradycję doskonale wpisuje się biały barszcz na naturalnym zakwasie. Także w naszym menu nie mogło go zabraknąć. Esencjonalny wywar oparty na wołowinie, mięsie kaczym i kurzym to podstawa znakomitej strawy. Całość dopełniają starannie dobrane warzywa i przyprawy. I oczywiście naturalny zakwas!
Drugie danie na wielkanocnym stole także powinno być wyjątkowe. Miłośnikom drobiu z pewnością posmakuje kaczka po polsku, pieczona w całości z dodatkiem antonówek. Godną polecenia alternatywą, tym razem dla bezkompromisowych mięsożerców, jest pieczona w ziołach karkówka, aromatyzowana czosnkiem. A może schab pieczony ze śliwką suską sechlońską oraz rolowanym boczkiem? Trudny wybór, a w menu naszej restauracji są i inne wielkanocne dania obiadowe.

Deser

Popularne potrawy wielkanocne to też desery – kaloryczne i słodkie, kuszące i wyjątkowe. Mazurek z białą czekoladą i kardamonem czy mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami to pierwsze z propozycji. Kolejne są mniej kaloryczne, ale wciąż tradycyjne – babka wielkanocna i sernik krakowski to ciasta niemal idealne. A może beza migdałowa, makowiec, pascha wielkanocna lub mazurek różany? Trudny wybór.


Kolacja wielkanocna

Dania na Wielkanoc to też kolacja. W ten wyjątkowy czas warto choć przez chwilę przestać myśleć o diecie czy o kilokaloriach. Faszerowana ogórkami kiszonymi i koprem rolada cielęca to silna konkurencja dla schabu po warszawsku. Chleb? Oczywiście na zakwasie.
Jeżeli wciąż zastanawiasz się, co ugotować na Wielkanoc, poszukaj inspiracji w menu naszej restauracji. U Fukiera możesz też zamówić deser czy danie obiadowe – czyli zasmakować Wielkanocy według Magdy Gessler. To wygodne, zwłaszcza że u nas nie ma drogi na skróty, jeżeli chodzi o jakość składników i smak.

Zasmakuj się w prawdziwie wielkanocnych potrawach i deserach, dzięki możliwością, jakie daje catering na Wielkanoc od Magdy Gessler!