Zimne nóżki w galarecie to klasyka wśród dań na zimno. Przystawka ta była hitem w czasach PRL-u i pojawiała się na wszelkiego rodzaju uroczystościach, także tych zakrapianych alkoholem. To pyszne i popularne danie retro, do którego z pewnością warto wracać. Sprawdzi się zarówno na co dzień, ale też jako potrawa na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, święta, sylwester czy impreza karnawałowa. Warto je przygotować bez okazji, gdyż zawsze stanowią świetny pomysł na zimną i pożywną przekąskę.
Zimne nóżki jak dawniej wywołują nostalgię. Starsze pokolenie wspomina je z uśmiechem. Przysmak ten powinien spróbować każdy z nas chociaż raz w życiu. To propozycja dla prawdziwych smakoszy, jak i tych chętnie wracających do tradycyjnych potraw. Dobrze przygotowane zimne nóżki zachwycają swoim smakiem i zapachem. Kiedy danie to po raz pierwszy pojawiło się na polskich stołach? Pierwsza wzmianka o galarecie wieprzowej pojawiła się w relacji z wesela Zygmunta Starego i Bony Sforzy, które miało miejsce w 1518 roku. Warto dodać, że nóżki wieprzowe w znanej przez nas formie zaczęły pojawiać się za panowania Augusta III.
Prawdziwe zimne nóżki wieprzowe dobrze skropione octem stanowią idealne towarzystwo dla trunków. Ponadto są znakomitą przystawką na każdą okazję. Znana nam galaretka wieprzowa przybiera wiele nazw. W Wielkopolsce mawiano na nią galart, na terenie dawnej Galicji studzienina, na Kujawach i Pomorzy zylc, natomiast na Wileńszczyźnie- kwaszenina. W mowie potocznej nazywane są także meduzą.
Jak zrobić tę przystawkę? Aby przygotować prawdziwe zimne nóżki wieprzowe, należy wybrać odpowiedni przepis. Sekretem pysznego dania jest wywar. Powinien być delikatnie gotowany na małym ogniu przez kilka godzin. Efektem tego będzie miękkie, rozpływające się w ustach mięso, które łatwo odejdzie od kości. Podczas długiego gotowania kości uwalnia się tak zwany klej, dzięki któremu galareta się zsiada. Przez to nie ma potrzeby dodawania żelatyny.
Do przygotowania smacznych nóżek musisz posiadać wysokiej jakości składniki w tym nogi wieprzowe, warzywa, ocet, przyprawy. Danie można podawać udekorowane ćwiartkami cytryny i świeżą natką pietruszki. Smaczne zimne nóżki w stylu retro zakupisz tu https://delikatesy.ufukiera.pl/nozki-jak-dawniej-sloik-200g,94. Magda Gessler oferuje prawdziwe zimne nóżki wieprzowe z octem z prawdziwków oraz grzybkami.
Wbrew pozorom galareta wieprzowa nie jest bardzo kaloryczna. Każdy może jej zasmakować, bez większych wyrzutów sumienia. Jak już wcześniej wspomniano, jej sekretem jest aromatyczny bulion. Podczas gotowania nóżek wieprzowych do wywaru przedostaje się duża ilość kolagenu, który prawie nie występuje w innych produktach. Kolagen jest niezwykle cenny dla ludzkiego organizmu. Lekarze polecają go zwłaszcza osobom zmagającym się z reumatyzmem, schorzeniami stawów, osteoporozą i wszelkiego rodzaju zapaleniami. Warto dodać, że wpływa on korzystanie także na stan naszej cery. Opóźnia procesy starzenia i redukuje zmarszczki.
Zimne nóżki, jak i inne domowe przetwory oferuje sklep Magdy Gessler. Cenisz sobie klasyczne dania z polskiej kuchni? Zapoznaj się z jego ofertą.