Zastosowania pikli w kuchni - jak wykorzystać pikle w różnych potrawach?

Zastosowania pikli w kuchni - jak wykorzystać pikle w różnych potrawach?

Piklowanie to nic innego jak marynowanie, do którego wykorzystuje się zalewę konserwującą. Chrupiące pikle z ogórków, jak i innych warzyw to smaczna przystawka i znakomity dodatek. Wyroby te mają charakterystyczny kwaśno-słony smak, który idealnie współgra z wieloma potrawami kuchni polskiej i nie tylko.


Zastosowania pikli w kuchni - jak wykorzystać pikle w różnych potrawach?

Piklowanie to nic innego jak marynowanie, do którego wykorzystuje się zalewę konserwującą. Chrupiące pikle z ogórków, jak i innych warzyw to smaczna przystawka i znakomity dodatek. Wyroby te mają charakterystyczny kwaśno-słony smak, który idealnie współgra z wieloma potrawami kuchni polskiej i nie tylko.

Czym są i z czego się przygotowuje pikle?

Klasyczne pikle przygotowywane są na bazie ogórków z dodatkiem rozmaitych warzyw jak np.: marchewki, pomidory, pieczarki, cebula, pokrojone dynie, małe kolby kukurydzy. Ponadto piklować można także wiele sezonowych produktów. Doskonałym smakiem wyróżniają się między innymi pikle z cukinii, papryki czy kalafiora. Oczywiście można połączyć ze sobą różne smakołyki.

Ciekawą propozycją są także pikle w musztardzie, która świetnie sprawdzi się jako składnik marynaty. Zaletą pikli jest to, że wskutek pasteryzacji można dosyć długo je przechowywać, zachowując przy tym ich świeżość. Hermetycznie zamknięte w słoikach warzywa można trzymać nawet kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Pikle z ogórków słodko-kwaśne to uniwersalny dodatków do wielu potraw. Zazwyczaj podawane są wraz z głównymi daniami. Doskonale pasują do:

Pikle to domowy wyrób, który smakuje także znakomicie jako odrębna przekąska czy przystawka. Stanowią one także świetną ozdobę zimnych bufetów. Pikle z ogórków na ostro z dodatkiem chili trafią w gusta osób przepadających za ostrymi, wyrazistymi i intensywnymi kompozycjami. Pikle z curry zasmakują zwłaszcza miłośnikom orientalnych smaków.

Jak zrobić pikle?

Przepis na pikle jest dość prosty i szybki do przygotowania. Poza samymi warzywami konieczna jest też zaprawa do pikli. Przygotowujemy ją na bazie octu, wody i dodatków. Doprawia się ją solę, cukrem, jak i licznymi ziołami i przyprawami. To właśnie one odpowiadają za niepowtarzalny smak tego wyrobu. Jak zrobić pikle?

Wystarczy tylko przygotować słoiki, ulubione warzywa, zaprawę i przyprawy. Warzywa należy wymyć, pokroić i włożyć do słoików, po czym zasypać solą i zostawić na noc. Następnego dnia wylewamy powstały sok i przekładamy warzywa do wyparzonych, czystych słoików. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę (woda, cukier, ocet, gorczyca), po czym jeszcze ciepłą wodą zalewamy słoiki, dodajemy przyprawy i je zakręcamy. Wstawiamy je do rondla, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 30 minut, po tym czasie odstawiamy słoiki odwrócone do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Jakich przypraw użyć do przygotowania pikli?

Do piklowania najlepiej użyć polskich, tradycyjnych przypraw. Smak klasycznych pikli znakomicie podkreślą zwłaszcza takie przyprawy jak: majeranek, lubczyk, tymianek, koper włoski, czosnek niedźwiedzi, korzeń lukrecji. Ponadto, podczas przygotowywania takich wyrobów można sięgnąć po liść laurowy, czosnek, wszelkiego rodzaju pieprz czy ziele angielskie. Przyprawy te dobrze podkreślą smak pikli. Polecana jest także sproszkowana, słodka albo ostra papryka, oregano, bazylia czy kurkuma. Jeśli chcesz spróbować wybornych warzyw w zalewie, skosztuj pikli Magdy Gessler. W Warszawskiej restauracji U Fukiera Magda Gessler proponuje swoim gościom zakupienie w delikatesach niepowtarzalnych, aromatycznych i rozpływających się w ustach pikli.