Rodzaje pierogów z całego świata - o gyoza, ravioli, chinkali i innych

Rodzaje pierogów z całego świata - o gyoza, ravioli, chinkali i innych

Mogłoby się wydawać, że pierogi to typowo polskie danie. Nic bardziej mylnego! Jest to jedno z najpopularniejszych dań mącznych i występuje w kuchniach całego świata. Smaczne i sycące pierogi uwielbiają ludzie na każdym zamieszkanym kontynencie. Jak przygotowuje się ten pyszny posiłek w innych częściach globu?


Mogłoby się wydawać, że pierogi to typowo polskie danie. Nic bardziej mylnego! Jest to jedno z najpopularniejszych dań mącznych i występuje w kuchniach całego świata. Smaczne i sycące pierogi uwielbiają ludzie na każdym zamieszkanym kontynencie. Jak przygotowuje się ten pyszny posiłek w innych częściach globu?

Gyoza

Japońskie pierożki gyoza mają bardzo cienkie ciasto i niezwykle rozdrobniony farsz. Ich historia zaczyna się w trakcie II wojny światowej, kiedy japońscy żołnierze posilali się chińskimi pierogami jioazi. Po powrocie do kraju próbowali zrekonstruować to danie i tak właśnie powstały pierożki gyoza. Mają one wyłącznie wytrawne nadzienia (najczęściej mięso z warzywami) i są podawane głównie jako przystawka lub dodatek- bardzo rzadko jako danie główne.

Ravioli

Włoska odpowiedź na polskie pierogi zazwyczaj nadziewana jest ricottą, mięsem lub warzywami- zwykle szpinakiem. Zwykle występują one pod postacią kwadratowych pierożków z ząbkowaniem na brzegach. Czasami jednak można spotkać okrągłą wersję włoskiego przysmaku. Bogate nadzienie i podanie z sosem sprawia, że często ravioli jest jedzone jako danie główne. Pierwsza wzmianka o tym włoskim wyrobie pojawia się w pismach weneckiego kupca pochodzących z XIV wieku.

Chinkali

Gruzińskie danie chinkali to pierogi w formie sakiewki nadziane mięsem wołowym lub baranim i przygotowanym z niego bulionem. Spożywanie ich odbywa się w określony sposób- najpierw należy je nadgryźć, następnie wypić wywar ze środka, a potem zająć się jedzeniem reszty. Zapewne ciekawi was, skąd w środku wzięła się zupa i jak ją tam umieścić? W trakcie przygotowywania chinkali nadziewane są surowym mięsem. Podczas gotowania pierogów samoistnie powstaje bulion, który jest zamknięty w sakiewce i staje się częścią nadzienia.

Polskie pierogi - najlepsze w Warszawie

Klasyka jest zawsze najlepsza. W miesiącach letnich zajadamy się pierogami z jagodami, a zimą wybieramy trochę cięższe i bardziej sycące- ruskie, z serem lub pierogi z kapustą i grzybami. Danie to jest obecne w naszym kraju już od XIII wieku, więc jego tradycja jest niezwykle długa i bogata. Niegdyś pierożki były przygotowywane tylko na specjalne okazje i miały różne nazwy. Koladki były pierogami robionymi z okazji kolędowania, knysze to pierogi żałobne, a kurniki gościły głównie na weselach. Dzisiaj różne regiony Polski mają wiele przepisów na swoje pierogi i farsze. Jeśli chcesz spróbować najlepsze pierogi w Warszawie, zapraszamy do naszych restauracji U Fukiera. Znajdziesz tu wiele różnych smaków, z których na pewno wybierzesz ten, który Cię zachwyci. Słynne pierogi Magdy Gessler spełnią wymagania nawet najbardziej wybrednego smakosza. W restauracji znajdziemy je z mięsem: z cielęciną oraz sezonowo z kaczką. Te najlepsze pierogi w Warszawie mają mnóstwo nadzienia oraz delikatne ciasto i są znane w całej stolicy.

Jak widać, pierogi są popularne na całym świecie, a każdy region ma na nie swój własny przepis. Wielbicieli tego dania na pewno zachwyca fakt, że gdy znudzą im się typowe, polskie pierożki, to mogą spróbować kilkunastu innych zagranicznych propozycji. Najpopularniejsze z nich to gyoza i ravioli, ale również samosy i knysze cieszą się uznaniem. Nie pozostaje więc nic innego, jak wgłębić się w świat pierogów, spróbować wszystkich po kolei i wybrać swojego faworyta!