W poszukiwaniu nowych smaków, nie trzeba szukać w odległych zakątkach geograficznych. Także w Polsce wciąż są produkty nietuzinkowe, pełne aromatu i co ważne, naturalne. Uznaniem od lat cieszą się choćby kozie sery, będące alternatywą zarówno dla krowich, jak również owczych odpowiedników. Spotyka się też sery, w których składzie mleko kozie jest uzupełnieniem. Swoistą naturalną przyprawą.
Ser kozi zawiera między innymi łatwo przyswajalne białko. Ponadto na uwagę zasługuje szeroka gama witamin, mikro- i makroelementów, jak witaminy A i B, kwas foliowy, cynk, magnez, fosfor czy wapń. Wzbogacenie diety o kozi ser zapewni lepszą pracę serca, mózgu, nerek i mięśni. Pozytywny wpływ na układ kostno-szkieletowy także należy uznać za ogromną zaletę.
Kozi ser należy do produktów zalecanych zarówno osobom młodym (także dzieciom), jak również osobom w średnim wieku i seniorom. Według badań naukowych kozie przetwory wspomagają ogólną kondycję organizmu, zarazem będąc naturalnym panaceum w walce z anemią, egzemą, problemami żołądkowymi, chorobami układu sercowego i chorobami układu oddechowego. Zawierając dużo mniej laktozy od krowich, sery kozie są dobrym uzupełnieniem diety osób cierpiących na jej nietolerancję. Mniejsza ilość kazeiny to następny plus.
Walory smakowe oraz współgranie z wieloma rodzajami dań sprawiają, że kozie sery wykorzystuje się w najlepszych restauracjach. Bardziej wyraziste w smaku od serów krowich, mogą w wielu daniach je zastąpić. Innym razem to doskonałe uzupełnienie, wzbogacające całe danie w przyjemny i niepowtarzalny aromat i smak. Z pewnością Magda Gessler wspomniałaby coś jeszcze.
Smak koziego sera jest bardziej wyrazisty niż krowiego. Lekko ostrawy komponuje się zarówno z przystawkami i daniami głównymi, jak również z deserami.
Pizza lub zapiekanka z kozim serem to jeden z pomysłów na szybkie i proste danie. Kozi ser warto dodać jako wierzchnią warstwę, na dole można użyć zwykłego sera. Kolejną propozycją to sałatka grecka, gdzie fetę zastąpi kozi ser – prawdziwa grecka feta powstaje albo z samego mleka owczego, albo z owczego z dodatkiem koziego. Jest to więc dobry trop. Będące dla wielu osób wyznacznikiem polskiej kuchni pierogi także można zmodyfikować, dodając do nadzienia ser kozi.Farsz wiele zyska na aromacie i smaku.
Popularność serów w kuchniach świata wynika z wielu czynników. Smak, wartości odżywcze i mnogość rodzajów to główne źródła popularności. W czasach poszukiwań żywności naturalnej, najwyższego gatunku, warto szukać serów, które powstały z mleka zwierząt biegających po zielonych łąkach. Ze zwierząt, jakich nie da się zamknąć na długie miesiące w ogromnych przemysłowych oborach. Kozy wciąż hoduje się w warunkach takich jak setki lat temu. Stąd także smak i jakość kozich serów zyskuje na popularności także w Warszawie