Jak przygotować kuchnię na święta?

Jak przygotować kuchnię na święta?

Świąteczna kuchnia to miejsce, w którym panuje nie tylko ład i porządek, ale też wyjątkowa atmosfera. Dlatego również i ją należy do świąt odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?


Świąteczne gotowanie wymaga przestrzeni. Zadbaj o nią!

Nie ważne, co przygotujesz w te święta. Przestrzeń i tak będzie Ci potrzebna, gdyż w okresie świątecznym i przedświątecznym każda kuchnia jest miejscem, w którym powstają różne potrawy, przekąski i słodkie desery. Na początek sprawdź, które szuflady lub szafki narożne możesz wykorzystać do przechowywania ulubionych przypraw, smakołyków lub składników.

Uporządkuj też patelnie, naczynia i garnki. Być może dzięki temu zyskasz dodatkową szufladę wysuwną lub półkę. Sprzęty należy układać w uporządkowany sposób. Zacznij od tych największych i najrzadziej używanych, a następnie włóż do nich mniejsze i częściej użytkowane naczynia.

Zaplanowanie menu świątecznego

Koniecznie zaplanuj menu świąteczne. Stwórz listę potraw, które chcesz przygotować na święta. Wśród nich pewnie znajdą się prawdziwe, świąteczne klasyki, takie jak pierogi z kapustą lub barszcz czerwony na zakwasie. Możesz też wybrać coś bardziej nowoczesnego lub postawić na menu mieszane, w skład którego wejdą zarówno nowoczesne, jak i staropolskie dania.

Nie zapominaj też o deserach. Domowej roboty makowiec, piernik, sernik, a także ciasteczka korzenne z pewnością każdemu przypadną do gustu. Szczególnie te ostatnie wprowadzą do Twej kuchni świąteczny aromat, gdyż ich charakterystyczny zapach każdemu kojarzy się z nadchodzącym Bożym Narodzeniem.

Pamiętaj o liście zakupów

Jeśli to możliwe, zaopatrz się już na przełomie listopada i grudnia we wszystkie niezbędne składniki. W Twojej domowej spiżarni nie powinno zabraknąć bakalii, suszonych grzybów, a także korzennych przypraw i koncentratów. Wcześniej możesz też zakupić mąkę, cukier, przyprawy, a także bakalie. Niestety, wcześniejsze zakupienie wielu składników jest niemożliwe. Tak jest w przypadku m.in. warzyw, ryb oraz śmietany, które w miarę możliwości powinny być świeże. Jeśli nie masz czasu na zakupy stacjonarne, poszukaj określonych składników w Internecie. To dużo przyjemniejsze, niż wielogodzinne stanie w przedświątecznych kolejkach.

Przygotuj półprodukty i napoje

Przeanalizuj, które ze świątecznych potraw można przygotować wcześniej. Chcesz przyrządzić marynowane grzybki? Pomyśl o tym, aby już dzień wcześniej namoczyć grzyby suszone, dzięki czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Jeśli na Twoim stole ma pojawić się piernik staropolski, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go na kilka tygodni przed świętami. Jeśli lubisz domowe przetwory, zadbaj o zapas kompotów, dżemów i powideł, które ubędą smacznym dodatkiem do dań serwowanych na świątecznym stole. Pamiętaj też o przygotowaniu miejsca pod ulubione ciasta i napoje. Zagospodaruj jedno pomieszczenie, w którym będzie panować niższa temperatura (zakręć pokrętło na grzejniku), aby móc przechowywać w nim ciasto.

Zaplanuj wszystkie prace kuchenne

Masz problem z organizacją przedświątecznego czasu? Może warto przygotować sobie harmonogram, który pomoże Ci zaplanować sporządzanie świątecznych potraw krok po kroku. Zaopatrz się w prosty kalendarz lub wykorzystaj możliwości, jakie daje Ci Internet. Każdy sposób jest dobry, by lepiej zarządzać swoim czasem, gdy wokół nas panuje przedświąteczna gorączka. Ułóż punkty harmonogramu w taki sposób, aby w Wigilię pozostało Ci jak najwięcej czasu na przyjemności i spotkania z najbliższymi. W końcu święta są po to, aby podczas rodzinnych spotkań cieszyć się nawzajem swoją obecnością.

Zadbaj o akcesoria do przygotowania ulubionych potraw

Zorganizuj swoje kuchenne miejsce pracy. Oprócz uporządkowania szafek, szuflad i regałów zaplanuj miejsce do ugniatania ciasta oraz przygotuj blat do formowania pierogów. Poszukaj foremek do ciastek lub - jeśli ich nie masz - zakup nowe o fantazyjnych i niespotykanych wcześniej kształtach. Przygotuj też wszystkie niezbędne naczynia, myjąc je uprzednio i porządkując w szafce. W ten sposób unikniesz bałaganu i straty czasu, na które w okresie przedświątecznym nie możesz sobie w żadnym wypadku pozwolić.

Zadbaj o swój czas w te święta

Jeśli na samą myśl o przedświątecznych przygotowaniach kuchennych tracisz nerwy, postaw na sprawdzone i wygodne rozwiązanie, jakim jest catering na święta od Magdy Gessler. Smaczne, pożywne i staropolskie dania świąteczne na zamówienie mogą pojawić się na Twym stole bez odrobiny wysiłku. Jeśli cenisz sobie klasyczne śledzie po kaszubsku lub chcesz sprawdzić, jak smakuje prawdziwy, naturalny chleb z mąki żytniej, to koniecznie zajrzyj do cateringowego menu restauracji U Fukiera. W menu obiektu znajdziesz też bardziej oryginalne dania, takie jak np. karp po żydowsku lub sałatka jarzynowa Magdy Gessler.

Przygotowanie kuchni do Świąt wcale nie musi być wyzwaniem. Wystarczy, że poszukasz dobrego cateringu, dzięki któremu świąteczna kuchnia staropolska zagości pod Twoim dachem. Zapraszamy do wypróbowania naszego wigilijnego i świątecznego menu.