Jak najlepiej wykorzystać słoninę? Sprawdzone przepisy

Jak najlepiej wykorzystać słoninę? Sprawdzone przepisy

Słonina jest grubą, podskórną tkanką tłuszczową świni, pozyskiwaną z jej grzbietu, boków lub tułowia. Powszechnie uważana jest za niezbyt zdrową i niezalecaną przez dietetyków, jednak warto zauważyć, że słonina spożywana w odpowiedniej ilości może fantastycznie uzupełnić niektóre niedobory witamin.


Słonina jest grubą, podskórną tkanką tłuszczową świni, pozyskiwaną z jej grzbietu, boków lub tułowia. Powszechnie uważana jest za niezbyt zdrową i niezalecaną przez dietetyków, jednak warto zauważyć, że słonina spożywana w odpowiedniej ilości może fantastycznie uzupełnić niektóre niedobory witamin.

Korzyści płynące ze spożywania słoniny w niewielkich ilościach

Spożywane rozsądnie dania ze słoniną z pewnością nie zaszkodzą organizmowi, a nawet korzystnie wpłyną na zdrowie. Stanowi dobre źródło witaminy D, która jest potrzebna organizmowi szczególnie zimą. Ponadto słonina jest źródłem kwasu stearynowego oraz kwasów Omega 6. To właśnie one odpowiedzialne są za obniżanie skłonności do zapaleń i poziomu złego cholesterolu.

Jakie potrawy można przygotować przy użyciu słoniny?

Wśród przepisów na potrawy przygotowywane z wykorzystaniem słoniny można znaleźć przede wszystkim aromatyczne smalce, ale nie tylko. Kluski ziemniaczane, nadziewane ziemniaki, kiszki, gołąbki, pasztety, bitki, a nawet zupy to tylko niektóre pomysły, które cieszą się uznaniem wśród osób lubiących słoninę. Osoby lubiące eksperymentować w kuchni mogą również liczyć na przepisy na domowe konserwy i... ciasteczka ze skwarek!

Najlepsza słonina oraz smalec przygotowywany na bazie staropolskiej receptury

Wśród przysmaków dostępnych w ramach oferty przygotowanej przez Delikatesy U Fukiera także znalazła się słonina wędzona. Jedyna w swoim rodzaju, zachwycająca wybornym smakiem i niepowtarzalnym aromatem, idealna jako skwarki do okraszania ziemniaków. Sklep Magdy Gessler to miejsce, które hołduje przedwojennym tradycjom polskiej kuchni, dlatego nie mogło w nim zabraknąć takich produktów jak słonina wędzona. Oprócz tego Delikatesy zapewniają staropolski smalec z chrupiącymi skwarkami, który również cieszy się dużym zainteresowaniem gości restauracji odwiedzających ten sklep. Produkt opiera się na tradycyjnej, domowej recepturze - przepis nie został zmieniony od 1990 roku. To istny specjał z Restauracji U Fukiera, przygotowywany przez Szefa Kuchni pod czujnym okiem Magdy Gessler. Słonina, cebula, czosnek, jabłko, natka pietruszki oraz przyprawy komponują się w idealną całość, obok której trudno jest przejść obojętnie. Warto poznać zarówno te, jak i wiele innych propozycji dań oferowanych przez delikatesy, wśród których każda osoba ceniąca sobie tradycyjną, polską kuchnię bez wątpienia znajdzie coś dla siebie, zachwyci się niezwykłym smakiem oraz wyjątkowym aromatem, odbywając tym samym kulinarną podróż do przedwojennej Polski.