Danie na specjalne okazje - ryba po grecku jako gwiazda kolacji wigilijnej i nie tylko

Danie na specjalne okazje - ryba po grecku jako gwiazda kolacji wigilijnej i nie tylko

Kolacja wigilijna to nie tylko świąteczne spotkanie w gronie najbliższych. To również tradycyjnych 12 potraw, wśród których nie może zabraknąć ryby po grecku. To danie jednak nadaje się nie tylko na te jedną w roku, wyjątkową kolację, Jest smaczne i proste w przygotowaniu, dlatego może z powodzeniem stanowić przekąskę lub obiad. Jak wykonać najlepszą rybę po grecku?


Kolacja wigilijna to nie tylko świąteczne spotkanie w gronie najbliższych. To również tradycyjnych 12 potraw, wśród których nie może zabraknąć ryby po grecku. To danie jednak nadaje się nie tylko na te jedną w roku, wyjątkową kolację, Jest smaczne i proste w przygotowaniu, dlatego może z powodzeniem stanowić przekąskę lub obiad. Jak wykonać najlepszą rybę po grecku?

Jaka ryba do potrawy będzie najlepsza?

Ryba po grecku to danie, które będzie smakowało najlepiej wtedy, gdy zostanie stworzone z białych, chudych ryb. To najlepsza opcja, tym bardziej że często dodatki do niej duszone są na oleju. Gdyby zestawić to jeszcze z tłustą rybą danie mogłoby być bardzo ciężkie, pełne tłuszczu, po prostu niezbyt smaczne. Jaka ryba będzie zatem najlepsza? Zdecydowanie najwięcej osób przygotowując to danie, stawia na mirunę. Świetną alternatywą dla tego gatunki może być również dorsz, morszczuk czy mintaj.
Przepis na najlepszą rybę po grecku zakłada, że do przygotowania potrawy można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej ryby.

Skąd się wziął pomysł na rybę po grecku?

Ryba po grecku jest jednym z tradycyjnych polskich dań. Bazą potrawy zawsze jest ryba (świeża lub mrożona), najlepiej biała i chuda. Dodatkiem jest tu gotowany sos pomidorowy oraz warzywa.
Pierwsze przepisy na rybę po grecku powstawały w czasach, gdy Polska była pod zaborami, w związku, z czym miała mocno ograniczony dostęp do wielu produktów spożywczych, w tym ryb. W tamtym czasie sporym zainteresowaniem cieszyła się kuchnia śródziemnomorska, jednak kucharze ze względu na brak wielu składników musieli potrawy modyfikować, korzystając wyłącznie z tych, które w danym momencie były dostępne w Polsce.
Ryba po grecku jest bardzo zbliżona do jednego z dań kuchni śródziemnomorskiej z tą jednak różnicą, że zamiast pomidorów tu zastosowano koncentrat pomidorowy, a oliwę z oliwek zastąpiło masło.

Jak zrobić rybę po grecku?

Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty, każdy powinien bez większych trudności poradzić sobie z przyrządzeniem tego tradycyjnego dania i to nie tylko z okazji wigilijnej kolacji.
Wszystkie składniki muszą być wysokiej jakości - to będzie miało istotny wpływ na smak dania. Ważne jest również dopasowanie odpowiednich ziół, dzięki czemu można będzie samodzielnie w domowym zaciszu stworzyć niepowtarzalny aromat ryby po grecku. Ryna po grecku to smaczne i sycące danie, które będzie się również dobrze sprawdzało przez cały rok, nie tylko w okresie Bożego Narodzenia.

Gdzie kupić najlepszą rybę po grecku?

Jeżeli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, wcale nie musimy przygotowywać ryby po grecki samodzielnie. Można kupić ją jako gotowe danie. Tu jednak warto wybrać sprawdzone miejsce, by mieć pewność, że danie będzie świeże, a jego smak wyjątkowy. W celu zakupy warto odwiedzić sklep Magdy Gessler. Ryba po grecku duszona w bukiecie warzyw włoskich to danie, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Magda Gessler jest niezawodna w nadawaniu tradycyjnym, klasycznym daniom charakterystycznego, wyjątkowego smaku.