Dania z grzybami na świąteczny stół

Dania z grzybami na świąteczny stół

Szukasz smakowitych, grzybowych inspiracji na świąteczny stół? Jeśli tak, to sprawdź nasze propozycje. W końcu grzyby od wieków stanowią ważny element staropolskiej kuchni świątecznej. Ich głęboki aromat i wyrazisty smak doskonale komponują się z tradycyjnymi potrawami, nadając im wyjątkowego charakteru. Zapraszamy do lektury.


Tradycyjne dania grzybowe na święta, których warto spróbować

Marzysz o prawdziwej, staropolskiej Wigilii? Jeśli tak, to koniecznie zadbaj o smaczne świąteczne dania z grzybami. Jak myślisz, które z nich postawisz na swoim świątecznym stole?

  1. Barszcz czerwony z uszkami - to klasyczne, staropolskie danie, które musi pojawić się w każdym domu, w którym ceni się tradycję. Jego niezastąpionym składnikiem są uszka wypełnione aromatycznym farszem z suszonych grzybów, a w szczególności borowików lub podgrzybków. U nas znajdziesz klasyczne uszka z borowikami do barszczu, a także sam barszcz czerwony na zakwasie.

  2. Pierogi z kapustą i grzybami - lubiane przez wszystkich pierogi to nieodłączny element wigilijnego stołu. Farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów, doprawiony cebulą i pieprzem, stanowi wyjątkowo aromatyczną kompozycję. Podawane z masłem lub podsmażoną cebulką są niezrównanym rarytasem. U nas znajdziesz klasyczne, staropolskie pierogi z kapustą i prawdziwkami, które urzekną Cię swoim niepowtarzalnym smakiem.

  3. Krokiety z grzybami i kapustą - jeśli cenisz sobie aromatyczne dania grzybowe, to z pewnością nie powinno wśród nich zabraknąć krokietów. Składają się one z dwóch części - zrolowanego, panierowanego ciasta usmażonego na złocisty kolor, a także farszu z grzybów oraz kapusty. Można je serwować jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do barszczu.

  4. Zupa grzybowa - bez niej trudno wyobrazić sobie rodzinną Wigilię. Przygotowuje się ją na bazie suszonych grzybów, czasem dodając makaron lub śmietanę. Jeśli szukasz wyjątkowej alternatywy dla barszczu, która z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom, to warto na nią postawić. My możemy przygotować dla Ciebie prawdziwy rarytas: zupa czysta grzybowa to danie, które sporządzamy według staropolskich wzorców.

Daj się skusić na nowoczesne propozycje dań z grzybami na święta

Jeśli chcesz, aby Twój świąteczny stół został zdominowany przez nowoczesne dania grzybowe, to koniecznie zapoznaj się z poniższą listą ciekawych i smakowitych propozycji kulinarnych. Być może znajdziesz wśród nich coś, co szczególnie przypadnie Ci do gustu?

Nowoczesne dania z grzybami na Boże Narodzenie to między innymi:

  1. Tarta z grzybami leśnymi - postaw na prawdziwy, świąteczny majstersztyk. Tarta z grzybami, w której kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z leśnych grzybów, cebuli i ziół będzie rozpływał się w ustach, to idealna propozycja nawet dla bardzo wymagających gości. Tartę możesz podać na ciepło, a także z dodatkiem sałatki z rukoli, która nada jej wyjątkowy smak.

  2. Risotto z borowikami - jeśli masz zamiar zaskoczyć swoich gości zupełnie nową aranżacją świątecznych dań, to postaw na kremowe risotto przygotowane z dodatkiem świeżych lub suszonych borowików i aromatycznego parmezanu. Jeśli lubisz włoską kuchnię i uwielbiasz różnego rodzaju kulinarne innowacje, to dopraw je białym winem i świeżymi ziołami. Takie połączenie będzie idealnie pasować do świątecznego menu.

  3. Pasztet z grzybów - tradycyjny pasztet nie ma nic wspólnego z kuchnią postną, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by sporządzić go na bazie pieczarek, suszonych grzybów i orzechów. Takie bogactwo składników jest gwarantem wyjątkowego i unikalnego smaku. Danie możesz podać wraz z domowymi konfiturami żurawinowymi, które dodadzą mu nutkę słodyczy oraz cierpkości.

  4. Polenta z sosem grzybowym - to kolejne danie nawiązujące tematycznie do kuchni włoskiej. Połącz je z sosem z leśnych grzybów, śmietaną i świeżym tymiankiem. Całość podawaj na ciepło, dzięki czemu nie tylko wydobędziesz z niej wyjątkowy smak, ale też doskonale wpiszesz się w zimową atmosferę świąt.

Dania z grzybami na święta - garść przydatnych porad

Jeśli wybierasz grzyby do świątecznych dań, to postaw na borowiki, podgrzybki oraz maślaki. Będą one doskonałym składnikiem tradycyjnych posiłków. Z kolei pieczarki, boczniaki i kurki warto dodać do dań nowoczesnych, które mają zaskoczyć swoim aromatem i smakiem.

Pamiętaj o namaczaniu suszonych grzybów. Należy je moczyć w wodzie lub mleku i to najlepiej na kilka godzin przed gotowaniem. Jeśli chcesz urozmaicić smak zup lub sosów, wykorzystaj wodę z namaczania jako aromatyczny dodatek do nich.

Jeśli szukasz dodatków na świąteczny stół, to koniecznie postaw na sos tatarski wyborny z grzybami, który będzie świetnym dodatkiem do mięs. Ciekawą propozycją, którą znajdziesz u nas, jest sałatka jarzynowa tradycyjna z grzybkami marynowanymi. Możesz ją serwować wraz z innymi daniami, a także jako samodzielną przekąskę.

A jeśli cenisz sobie czas i komfort, postaw na nasz catering świąteczny. Restauracja U Fukiera, której właścicielem jest Magda Gessler, od lat zajmuje się przygotowywaniem smacznych i aromatycznych dań świątecznych.